Her kommer min opskrift på en helt klassisk kransekage, men du kan altid tilføje egne variationer. Det kunne f.eks. være oplagt med hakket nougat i dejen (eller i midten), at dyppe bunden af de færdige kranse (eller stænger) i chokolade, hakkede pistacienødder på undersiden eller frysetørrede hindbær i dejen. Kun dine smagsløg sætter grænserne ;-)

I al ydmyghed, har jeg mange gange fået kommentaren “Normalt kan jeg ikke lide kransekage - men jeg kan godt lide din!”. Det er en skøn kommentar, som varmer hver gang. Det er lykken for mig, at kreere desserter, som folk godt kan lide. Ud over opskriften - som er meget simpel - får du min beskrivelse af, hvordan du laver en kransekagetop, som jo er den helt klassiske måde at servere en kransekage på. Også her kan du variere: er det til nytår, er det oplagt at skrive årstallet med kransekagestænger; er det til barnedåb, kan du kreere en barnevogn eller vugge; og er det til et bryllup, så er små kransekagehjerter oplagte. Her er det vist kun din formåen, der sætter grænserne.

Opskrift

12-17 personer
60 minutter
3 timer

Ingredienser

Kransekagemasse
  • 500 g marcipan
  • 160 g flormelis
  • 40 g æggehvider
Glasur
  • 50 g flormelis
  • 20 g æggehvider

Fremgangsmåde

Kransekagemasse
  1. Marcipan og flormelis æltes sammen i en skål.
    • Du kan enten bruge håndkraft eller en røremaskine.
  2. Når al flormelissen er optaget i marcipanen, ælter du æggehviderne i lidt ad gangen.
  3. Når massen er ensartet putter du kransekagemassen i en plastikpose, og lader den hvile i køleskabet i mindst to timer - og gerne et døgn.
Inden udrulning
  1. For at lave kransekagetoppen, skal du veje dejen af i tre portioner på hhv. 300 g, 300 g og 100 g. Vi kalder dem portion I, portion II og portion III.
  2. Inden du går i gang med at rulle, skal du gøre to bageplader klar. Det er lettest at bruge silikonemåtter, men bagepapir kan også bruges.
  3. Tænd ovnen på 200 grader.
Portion I (300 g)
  1. Rul kransekagemassen til en jævn stang på 80 cm.
    • Hvis den klistrer meget, kan du drysse lidt flormelis på gennem en sigte. Hellere bruge lidt flormelis end at få en kransekage med en ujævn overflade.
  2. Tryk let på den side af kransekagen, der vender mod dig selv, så stangen bliver lidt trekantet.
  3. Løsn stangen med en tynd paletkniv.
  4. Nu skal du måle kransekagen af i stykker:
    • Skær med en skarp kniv stangen i stykker på 8 cm, 10 cm, 12 cm, 14 cm, 16 cm og 18 cm.
  5. Hvert stykke flyttes over på en bageplade, hvor det lukkes til en ring med den “flade” side yderst. Brug fingrene til at trykke hver ring let sammen og glat lukningen ud, så man ikke kan se den.
Portion II (300 g)
  1. Rul kransekagemassen til en jævn stang på 80 cm.
    • Hvis den klistrer meget, kan du drysse lidt flormelis på gennem en sigte. Hellere bruge lidt flormelis end at få en kransekage med en ujævn overflade.
  2. Tryk let på den side af kransekagen, der vender mod dig selv, så stangen bliver lidt trekantet.
  3. Løsn stangen med en tynd paletkniv.
  4. Nu skal du måle kransekagen af i stykker:
    • Skær med en skarp kniv stangen i stykker på 20 cm, 22 cm og 24 cm.
  5. Hvert stykke flyttes over på en bageplade, hvor det lukkes til en ring med den “flade” side yderst. Brug fingrene til at trykke hver ring let sammen og glat lukningen ud, så man ikke kan se den.
Portion III (100 g)
  1. Rul kransekagemassen til en jævn stang på 26 cm.
    • Hvis den klistrer meget, kan du drysse lidt flormelis på gennem en sigte. Hellere bruge lidt flormelis end at få en kransekage med en ujævn overflade.
  2. Tryk let på den side af kransekagen, der vender mod dig selv, så stangen bliver lidt trekantet.
  3. Løsn stangen med en tynd paletkniv.
  4. Dette stykke har den rigtige længde på 26 cm, så har skal du blot flytte stykket over på en bageplade, hvor det lukkes til en ring med den “flade” side yderst. Brug fingrene til at trykke ringen let sammen og glat lukningen ud, så man ikke kan se den.
Resterne
  1. Brug lidt af resterne til at trille en kugle til toppen. Tryk den gerne lidt flad.
  2. Brug, det der er tilbage herefter til at lave en stang, som du kan bruge som smagsprøve ;-)
Bagning
  1. Bag kransekagen i 12-18 minutter ved 200 grader.
    • Den skal tage lidt farve, men endelig ikke blive mørk.
  2. Når ringene er færdige, tager du bagepladerne ud af ovnen.
  3. Flyt forsigtigt silikonemåtten/bagepapiret med ringene over på en rist til afkøling.
  4. Lad dem køle et par minutter før du flytter ringene fra måtten/bagepapiret - ellers risikerer du, at de sidder fast.
  5. Når nu har flyttet ringene direkte over på risten lader du dem køle helt af, før du samler kransekagen.
Glasur
  1. Pisk æggehvider og flormelis med en elpisker.
    • Der skal piskes længe og glasuren er først færdig, når den ikke flyder sammen.
    • Test det ved at lade lidt glasur dryppe fra piskerisene ned i skålen. Hvis de efterlader aftegninger er den klar til brug.
  2. Put den færdige glasur i en lille sprøjtepose eller en cornet (et lille kræmmerhus lavet af bagepapir).
Samling af kransekagetoppen
  1. Find det fad eller den tallerken, som kransekagen skal serveres på frem.
  2. Placer den største ring på fadet.
  3. Sprøjt nu tunger af glasur over ringen ved at starte fra indersiden og lige så stille “svinge” sprøjteposen frem og tilbage over ringen.
  4. Når du er nået hele vejen rundt, placerer du den næste ring ovenpå og fortsætter på samme måde.
    • Undervejs skal du dreje dit fad, så du kan holde øje med, at du ikke får et skævt tårn.
  5. Pynt til sidst kuglen til toppen. Lad kransekagen tørre et par timer før servering.
Tips!
  1. Dejen bliver til 170 cm kransekage i alt. Hvis dine gæster er glade for kransekage, så bør du regne med ca. 15 cm til hver. Hvis dine gæster er mindre glade (eller kun tager én gang), så kan du trygt regne med 8-10 cm til hver.
  2. Hvis du skal lave til flere mennesker, så ganger du naturligvis bare kransekagemassen op og fortsætter med at veje af i portioner på 300 g, ruller den til 80 cm lange stænger og laver ringe, der er to centimeter større. Den næste skal så være 28 cm, 30 cm osv.
  3. Ringene kan sagtens holde sig i en lufttæt beholder eller pose i en dag eller to, så du kan trygt lave dem dagen før, de skal bruges. Jeg anbefaler dog, at du pynter og samler dine kransekager på dagen. Så bliver resultatet flottest.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret *

Indlæser...