Iiiih dag er det nogens fødselsdag! Hurra! Hurra! Hurraaah! Og hvis det ikke lige er nogen du kender der har fødselsdag, så må du godt lave fødselsdagsboller til sig selv :) Før du giver dig i kast med opskriften bliver jeg nok nød til at komme med en disclaimer: Du bliver nød til at lave en sindsyg god kage til at akkompagniere de her boller, hvis du ikke vil risikere at de totalt out shiner kagen. Ej, det er måske en lille overdrivelse, men jeg er da kommet til at “glemme” at efterlade plads til kagen…

Boller på rist Dækket op til fødselsdag

Denne opskrift er med tangzhong, er en metode der stammer fra Japan, nærmere bestemt hokkaido. Når man varmer melet op gelatinere det, hvilket betyder at det skaber en struktur der kan absorbere dobbelt så meget vand som normalt. Det betyder at at man kan arbejde med en dej med langt mere vand og det ekstra vand giver bedre “oven spring” og derved mere luftige boller fordi der sker en større fordampning når brødet bages. Samtidigt er der også mere vand tilbage i bollerne når de er færdigbagte. Det betyder at bollerne holder meget bedre på fugten. Derfor kan du godt lave dem aftenen før hvis du har travlt på dagen.

Velbekomme!
- Henrik

Opskrift Print



Antal:
24 Boller

Arbejdstid:
45 min

Hævetid:
10 timer

Total:
90 min

Ingredienser

Bolledej
  • 1100 g hvedemel
  • 200 g grahamsspeltmel
  • 22 g salt
  • 125 g sukker
  • 4 tsk kardemomme
  • 200 g smør
    - Varmet til stuetemperatur
  • 4 æg
  • 500 g mælk
  • 20 g gær
Tangzhong
  • 80 g hvedemel
  • 120 g vand
  • 225 g Sødmælk
Pensling
  • 1-2 æg
  • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde

Tag smør og æg ud af køleskabet så de kan få stuetemperatur mens du laver tangzhong

Tangzhong
  1. Bland hvedemel, vand og sødmælk i en gryde.
  2. Varm blandingen op til ca 65 grader eller til den tykner. Sørg for at røre ofte da det tykner hurtigt i bunden.
  3. Når det er tyknet til tapetklisteragtig tykkelse sættes tangzhong’en til afkøling.
Boller
  1. Bland de tørre ingredienser sammen (hvedemel, grahamsspeltmel, salt, kardemomme og sukker)
  2. Bland sødmælk, æg og gær sammen
  3. Bland de tørre og de våde ingredienser sammen med tangzhong, så der kun mangler at blive tilsat smør og ælt godt. Brug en røremaskine hvis du har, beriget dej kan tage meget lang tid at ælte.
  4. Når dejen slipper skålen eller bordet tilsættes smøret lidt af gangen og der æltes til dejen har optaget alt smøret og ikke længere er fedtet men mere glat. Har du ikke en bagemaskine, kan du se her hvordan man får smøret optaget i dejen
  5. Jeg foretrækker at tage min dej ud på bordet og spænde den op inden jeg sætter den til hævning. Har du ikke styr på hvordan man gør kan de undlades, men du kan også se Bake with Jack videoen fra forrige punkt.
  6. Kom dejen i en lufttæt beholder og lad den stå på køkkenbordet i 2 timer og sæt den derefter i køleskabet i mindst 8 timer. (Har du ikke 8 timer, kan du overveje bare at lade den stå på køkkenbordet og lade den hæve til ca dobbelt størrelse.)
  7. Efter 8 timer tages dejen ud af køleskabet og stil den lunt i 2 timer for at varme op
  8. Når dejen er varmet op skal bollerne formes:
    • Kom lidt mel på køkkenbordet og læg dejen på bordet med oversiden nedad og mas den lidt flad og firkantet.
    • Del dejen op i stykke på ca. 90 gr. (prøv at bevare så meget af “oversiden” som muligt på hvert stykke)
    • Med oversiden nedad trækkes hjørnerne ud og foldes 2/3 ind over resten af bollen. Dette gøres med hvert hjørne og gøres igen med hver af de nye hjørner.
    • Læg bollen med folderne nedad og med en åben hånd føres bollen i cirkler så den bliver trillet til en rund og opspændt kugle.
    • Bollerne lægges på en bageplade under husholdningsfilm eller let fugtet klæde.
  9. Bagepladen med bollerne sættes til efterhævning et lunt sted i 1.5 time (jeg bruger en ovn der har været tændt i 10-20 sekunder).
  10. Hvis du hæver bollerne i ovnen tages de ud 20 min før de skal bages og ovnen tændes på 180 grader
  11. Æggemassen til pensling piskes godt sammen, og bollerne penles grundigt.
  12. Bollerne sættes i ovnen (Her tilføjer jeg lidt damp ved at helde kogende vand i en bradepande i bunden af ovnen, men det kan undlades)
  13. Bag bollerne i 15-20 minutter eller til de har fået en flot brun overflade.
    • Hvis der bruges damp skal den lukkes ud efter 10-12 minutter for at få en ordentlig bruning.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret *

Indlæser...