Måske er der nogen derude, der har et lidt anstrengt forhold til øllebrød. Måske er det nærmere kokkens og en lidt kedelige opskrifts fortjeneste, end det er rettens egen skyld. Øllebrød bliver i hvertfald serveret på alt fra caféer til michelinrestauranten Geranium.

I denne version skal du dog ikke bruge nogen fancy nordiske urter, som du selv lige har sanket ude i skoven. Til gengæld passer havtorn rigtig godt til øllebrød, så dem kan jeg godt anbefale at gå på jagt efter hvis du læser det her mellem oktober og december. Jeg har plukket havtorn i vores lokale skov og har dem liggende i fryseren. Havtorn vokser gerne i sandede områder som fx gamle grusgrave og hvis du bor i nærheden af hedeland ved Hedehusene, vokser de som ukrudt derude!

Dejlig øllebrød

Øllebrød har ikke noget imod endeskiver, så hvis de altid ligger tilbage i posen kan de fryses ned. Jeg har en stor pose i fryseren som jeg samler resterne i og når der er nok, kan det blive til en lækker omgang øllebrød.

Tilsidst vil jeg komme med en lille opfordring: Lad være med at bruge en alt for dyr og lækker mørk øl. Det er i bedste fald spild af god øl og hvis du servere det for børn, er det i værste fald, en god måde at få det til at indtage en god mængde alkohol. Det er en udbredt misforståelse at alkohol fordamper hurtigt, for der er faktisk en god del af det tilbage efter kogning i de 10-15 minutter, som det tager at koge øllebrød. Jeg bruger gerne en nisseøl der ligger på omkring 1%.

Opskrift Print



Antal:
4-6 portioner

Arbejdstid:
15 min

Total:
15 min

Ingredienser

Øllebrød
  • 500 g gammelt rugbrød (Evt. fra fryseren )
    - Skåret i grove tern
  • 33 cl mørk øl (Alkoholfri hvis den serveres til børn )
  • 3 dl mælk eller vand (Brug vand til babyer )
  • 40-50 g brun farin (Alt efter øllets sødme )
  • 1/2 appelsin, skal og saft
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1/4 tsk kanel
  • 1/2 vaniljestang (eller vaniljesukker )
Topping
  • Knas eller musli (Se opskrift )
  • Bær fx havtorn eller brombær
  • 2 dl flødeskum
Hjemmelavet knas
  • 4 dl havregryn
  • 100 g sukker
  • 50 g smør
  • 100 g hasselnødder og mandler

Fremgangsmåde

Øllebrød
  1. Skær brødet i grove tern og kom det i en kasserolle.
  2. Kom samtlige andre ingredienser i gryden og varm det op.
    • Smag til med farin, kardemomme, kanel og appelsinskal lidt af gangen, da rugbrødet smager forskelligt.
  3. Når øllebrødet er kogt samme serveres det i skåle, med godt med topping 😁
Hjemmelavet knas
  1. Kom alle ingredienserne på en pande og rist ved middel varme til det begynder at
  2. Fordel knasen på et bagepapir og lad det afkøle

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret *

Indlæser...