Jeg vil starte denne opskrift med en lille disclaimer: Denne opskrift ligger sig meget op af en af feminas opskrifter. Men ud over at jeg har ændret et par ingredienser og nogle mængde, som det jo er rart at huske fra gang til gang, bliver jeg simpelt nød til at genskrive fremgangsmåden, for at kunne følge opskriften. Når jeg skriver en opskrift, går jeg meget op i at de læses sådan som arbejdsflowet i køkkenet er. Derfor irriterer det mig også ret meget når jeg laver mad efter opskrifter der ikke er skrevet ordentligt. Faktisk kom den allerførste idé til at starte en madblog, da min hustru efter en frustreret ulvetimen, med lige netop denne opskrift sagde: “Hvorfor skriver du ikke bare dine egne opskrifter?”

Feminas blomkålscurry

Jeg har det generelt svært med mange af Feminas opskrifter. Forstå mig ret, deres retter er virkeligt gode, men deres måde at skrive dem på og layoutet, hvor der er en reklame mellem ingredienserne og fremgangsmåden er fuldstændigt forfærdeligt. Nu følger en lidt rablende forklaring af præcis hvad der er galt med den oprindelige version af opskriften.

Hvordan læser du en opskrift? Jeg sætter mig gerne ned dagen før, læser opskriften igennem og visualisere ingrediensernes vej ned ind i retten og det samlede arbejdsflow fra start til slut. På den måde er der ingen overraskelser og så er der man til tiden. Okay nej… selvfølgeligt gør jeg ikke det! Jeg går i gang fra toppen, helst lidt for sent og prøver at holde styr på min søn, samtidigt med jeg konstant scroller mellem ingredienslisten og instruktionerne på min telefon og prøver at undgå reklamerne placeret midt i opskriften. Så løber jeg totalt forvirret rundt op prøver at finde hoved og hale i hvad det egentligt er jeg laver. Det er lige indtil retten næsten er færdig og jeg kommer i tanke om at jeg skulle have sat de brune ris over for en halv time siden (det skal opskriften ikke have skylden for, det er bare mig :neutral_face: :blush:). Når maden så er færdig en halv time efter spisetid, så er jeg fuldstændig blæst i hovedet og en lille smule sur på hvem end der har lavet den opskrift.

Blomkaalscurry

Min pointe er at det er forfatteren til opskriften der skal gøre det forarbejde og holde madlaveren i hånden hele vejen igennem. Det er præcis det modsatte Feminas forfatter gør i blomkålcurry. Prøv bare at se hvordan selve curryen er beskrevet i en lang paragraf med masser af trin der bare går ud i et… suk! Det går måske meget fint, lige indtil man er begyndt at stege krydderierne og man så ser, at man skal plukke bladene af korianderplanten og så hakke stilkene. Klemt inde mellem “tilsæt salt og peber” og “hæld kokosmælk” står altså lige rettens mest tidskrævende trin - Så knækker filmen for mig!

Nu er det heldigvis sådan, at copyright til en opskrift ikke ligger i ingredienslisten (som jeg egentligt også har ændret en del på når jeg nu tænker over det) eller det generelle koncept, men i beskrivelsen af fremgangsmåden, så her følger min meget mere udførlige og forhåbentligt bedre beskrivelse af, hvordan man laver en blomkålscurry med kikærter! :grin:

Velbekomme!

- Henrik

Opskrift Print



Antal:
4-5 personer

Arbejdstid:
40 minutter

Tilberedning:
30 minutter

Ingredienser

Curry
  • 1 løg
    - Skrælles og skæres i både
  • 2 fed hvidløg
    - Hakkes fint
  • 3 cm frisk ingefær
    - Rives fint
  • 1 bundt frisk koriander
    - Skylles og bladene skilles fra stilkene, stilkene hakkes og bruges i curryen
  • 2 gulerødder
    - Revet
  • 1 spsk olivenolie til stegning
  • 2 tsk rød karrypasta
  • 1 spsk karry
  • 1 spsk garam masala
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 dåse flåede tomater (gerne Mutti eller anden god kvalitet )
  • 200 g græsk yoghurt 10 %
  • 1 lime (til tilsmagning )
  • 1-2 tsk sukker (Til tilsmagning )
  • 1 spsk boulion (eller 1-2 tsk salt )
  • peber
Blomkål
  • 1-2 blomkålshoved(er) (alt efter størrelse )
    - Skylles og plukkes i mindre bukketter
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk hvidløgsolie (brug ekstra olivenolie hvis du ikke har hvidløgsolie )
  • 1½ tsk salt
  • peber
  • 1 tsk spidskommen
Kikærter
  • 1 dåse Kikærter
    - skylles og tørres af
  • 1 spsk garam masala
  • 1 spsk oliveolie
  • 1 tsk salt
Tilbehør
  • 4 dl ris (brune eller basmati efter smag, jeg bruger brune )
  • korianderbladene (fra tidligere )
    - plukket fra stilkene tidligere

Fremgangsmåde

Forberedelse
  1. Start ovnen på 200° varmluft
  2. Kog ris som man koger ris (hvis der bruges hvide ris kan man vente til blomkål og kikærter er i ovnen)
  3. Klargør ingredienserne til curryen:
    • Løg og hvidløg skrælles og snittes
    • Gulerod og ingefær skrælles og rives
    • Korianderen plukkes og stilkene hakkes fint, bladene sættes til siden
  4. Blomkål skylles og plukkes i mindre bukketter
    • Fordel blomkålbukketerne på en bageplade og vend dem i olivenolie og hvidløgsolie og drys med spidskommen for at fordele jævnt og vend det hele rundt
    • Sæt bagepladen i ovnen så der er plads til en plade neden under
    • Bag i 25 min og tøm jævnligt ovnrummet for damp
  5. Skyl kikærterne og lad dem dryppe af og tør dem i et viskestykke eller lignende
    • Fordel kikærterne på en bageplade og vend dem i olie drys med salt og garam masala og tril kikærterne med rundt til den er jævnt fordelt.
    • Sæt pladen i ovnen og tjek til om de er klar når blomkålen tages ud, hvis ikke de er færdig skrues ned på 175° giv dem 5-10 min mere
Curry
  1. Gryden varmes op (gerne meget varm hvis du har to frie hænder og ingen børn til at forstyrre dig) og olie, løg og hvidløg kommes i og steges til løgene har fået lidt farve
    • Tilsæt ingefær og karrypasta steg kort
    • Tilsæt karry, garam masala og korianderstænger og kort efter gulerødder (karryen skal have varme men ikke brænde på)
    • Steg det hele kort og hæld så kokosmælk, flåede tomater og græsk youghurt i curryen
    • Smag retten til med lime, sukker, salt/boulion og peber. Den må gerne smage surt da både blomkål og kikærter balancere surheden.
    • Bland blomkålen i gryden
  2. Server curryen med risen og drys med kikærter og korianderblade samt en måske limebåd.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret *

Indlæser...